Išči
Big BangInfoKako izbrati?[KAKO IZBRATI] Pravi prenosnik?
Kako izbrati?

[KAKO IZBRATI] Pravi prenosnik?

Malo morje prenosnikov se z vsakim letom širi v vedno večji ocean, zato ni čudno, da se uporabnik ob nakupu novega računalnika popolnoma izgubi v poplavi pestre izbire. Kako torej izbrati prenosnik, ki bo najbolje ustrezal vašim željam in potrebam?

Lastnosti, na katere smo morali biti pozorni štiri leta nazaj, so že nekaj časa izven mode, vsakič znova pa prihajajo bolj inovativne novosti. Ne glede na to, da pametni telefoni prevzemajo naloge prenosnikov, ne moremo mimo dejstva, da večji obseg dela, ki ga lahko opravimo na računalnikih kljub temu ni zanemarljiv. Podobno kot pri nakupu mobilnika je prvo pravilo izbire prenosnika: ne precenite sebe in svojih potreb. Hitro vas bodo zavedle zmogljivosti računalnikov, za katere si boste misli »To pa res potrebujem!«, dokler ne boste ob prvi uporabi ugotovili, da ste pa mogoče res malo pretiravali. Ob nakupu novega prenosnega računalnika se vprašajte po naslednjih lastnostih:

  • PROIZVAJALEC
  • NAMEN UPORABE
  • DIAGONALA ZASLONA
  • TIP PROCESORJA
  • KAPACITETA RAM POMNILNIKA
  • KAPACITETA IN VRSTA TRDEGA DISKA
  • GRAFIČNA KARTICA
  • OPERACIJSKI SISTEM
  • LOČLJIVOSTI ZASLONA
  • ZASLON NA DOTIK

Proizvajalec

V svetu prenosnih računalnikov prednjačijo podjetja HP, Lenovo, trojni A (Asus, Acer, Apple) in Dell. Ko se odločate za nakup, znamka ni zanemarljiva, saj je računalnik tako močan in tako zmogljiv, kot je močna in zmogljiva znamka, ki stoji za njim.
 


V zadnjih petih letih raziskovanja in spremljanja trga se je na prvo mesto povzpelo Lenovo, sledi mu Asus, Dell, HP, Acer in Apple. Lenovo proizvaja računalnike s kakovostno baterijo, izjemnim dizajnom in joga zmogljivostjo. Po ocenah mu sledi Asus, ki ponuja najboljšo kombinacijo kvalitete in denarja. V kolikor si želite najprestižnejši prenosnik na svetu, je tu ZenBook , kjer so poskrbeli tako za zmogljivost, moč, lepoto in dizajn. Tretje mesto si je zaradi inovativnosti zaslužil Dell, HP je pristal na četrtem, Apple je zaradi nepodpiranja drugih sistemov in višje cene pristal na petem, Acer pa na šestem mestu.
 

 

Apple, HP in Microsoft imajo skupno točko – vsi so s svojim poslom začeli v domači garaži.

Namen uporabe

Pomislite, kje in v kakšne namene največkrat uporabljate prenosnik. V kolikor veste, da ga boste velikokrat prevažali iz različnih koncev in krajev, glejte, da boste izbrali tistega z manj kilogrami, manjšega in s trpežnim ogrodjem. Za domačo uporabo ne potrebujete tankega in peresno lahnega računalnika, saj boste na ta način odšteli veliko več denarja, kot je sploh potrebno. Ključnega pomena je tudi, ali ga boste uporabljali v pisarniške namene in mora biti v ta namen hiter ter zanesljiv, ali pa ste ljubitelj multimedije in potrebujete zmogljiv računalnik, kjer s konkurenco pometejo Dell, Apple, Asus in Acer.

Diagonala zaslona

Od zgornjega odgovora, ali boste svoj računalnik prenašali, ali ne, je odvisno, kakšno diagonalo zaslona boste izbrali.

Kako izmeriti diagonalo prenosnika?

Najpogosteje se diagonala meri v inčih oziroma palcih, kjer 1 palec predstavlja 2,54 cm. Meri se od enega do drugega diagonalnega kota, če pa ekran razmontirate in pogledate na njegovo notranjo stran, boste seznanjeni s kodami, kjer ena od njih nakazuje velikost ekrana. 11- do 12-inčni zasloni so najmanjši in najlažji ter tehtajo med 1 in 1,5 kg. Malenkost večji so tisti s 13- do 14-inčnim monitorjem, ki so najbolj primerni za nošenje, tehtajo pa pod 2 kg. Najpogostejša velikost je tista s 15-inčnim ekranom, ki na tehtnici doseže med 2 in 3 kilograme. Pri teh računalnikih zmaga predvsem velikost zaslona, a le takrat, ko ga ne nameravate vsakodnevno prenašati iz enega konca na drugega. Računalniki z največjim zaslonom so tisti med 17 in 18 inči, ki so popolni, če jih želite neprestano imeti na svoji delovni mizi in na njih igrati igrice, saj ponujajo boljše procesorje od manjših prenosnikov.

Tip procesorja

Procesor imenujemo tudi možgani računalnika, ki vplivajo na njegovo delovanje, njegova izbira pa je odvisna tudi od tega, kar želite s prenosnikom početi.

Računalnikl z imenom Osborne 1 je bil imenovan za prvi uspešen prenosnik. Tehtal je več kot 10 kg in stal 1795 dolarjev.

INTEL CORE i5

V kolikor iščete računalnik, ki ponuja najboljšo kombinacijo med ceno in delovanjem, izberite takšen procesor. Največkrat se kode zaključujejo s črko U, primer Core i5-7200U, tisti, ki vsebujejo črko Y, pa so šibkejši. Če želite najboljšo kvaliteti, poiščite tiste, ki se začnejo s črko 7.

INTEL CORE i7

Procesor je namenjen igranju računalniških iger. Modeli, ki se končajo s HQ ali K omogoča še boljšo produktivnost in odzivni čas. Pozornost posvetite procesorjem s številko 7 v številu modela, primer Core i7-7820HQ, saj so eni od zadnjih pogruntavščin in ponujajo najboljše delovanje.

INTEL CORE i3

Ta model je pri kvaliteti in ceni le korak pod Core i5, zato le izberite slednjega, če zmorete.

AMD

Dodajo ga k cenejšim prenosnikom in za ta denar ponuja povprečno delovanje, primerno za brskanje po internetu, gledanje filmov in produktivnost.

INTEL ATOM

Najdemo ga pri zelo poceni računalnikih, za katere je potrebno odšteti 250 € ali manj. Uporabnik bo priča osnovnemu delovanju, a boljši življenjski dobi baterije, kot pri Celeron/Pentium.

INTEL PENTIUM/CELERON

So del kategorije prenosnikov, ki jim dobimo za približno 400 €, hitrejši od Atoma, a s slabšo baterijo.

Če bi obstajal računalnik, ki bi bil tako močen in sposoben kot človeški programi, bi na sekundo opravljal 38 tisoč trilijonov operacij in vseboval 3580 TB spomina.
 

Kapaciteta RAM pomnilnika

RAM pomnilnik je bralno-pisalni oziroma delovni pomnilnik, ki je namenjen tekočemu delu z računalnikom. Ločimo statični ter dinamični RAM in medtem, ko je prvi dražji in hitrejši, drugi potrebuje signal in je cenovno bolj dostopen. Uporablja se za shranjevanje ukazov in začasnih podatkov za trenutno obdelavo, od njega pa je odvisna tudi hitrost prenosnika. Značilnosti RAM pomnilnika se merijo v kapaciteti in taktu – večja, kot je kapaciteta RAM-a, izboljšana je obdelava večjih količin podatkov, skladno s povišanim taktom pa se veča tudi hitrost obdelave teh podatkov. Prenosniki, ki jih lahko kupimo za manj kot 250 €, vsebujejo le 2 GB RAM pomnilnika, a idealno je, če najdete tiste s 4 ali celo 8 GB, še posebej, če uporabljate bolj zahtevne programe. Odšteli boste nekoliko več, a boste opazili razliko. Sploh pa bo razlika v kvaliteti in načinu dela bistveno bolj opazna po nekajletni uporabi prenosnika, če se boste ob nakupu odločili za tistega s 16 GB RAM pomnilnika, ki je nekoliko večji finančni zalogaj, pa vendar se na dolgi rok izplača in uporabniku prihrani marsikatere živce.

Kapaciteta in vrsta trdega diska

Skorajda bolj pomembno od hitrosti procesorja je skladiščenje na trdem disku. Prva in izredno pomembna odločitev pri izbiri trdega diska naj bo, ali potrebujete SSD ali HDD – prvi za skladiščenje uporablja bliskovni pomnilnik, drugi pa vrteče plošče. Življenjska doba HDD diskov je odvisna od tega, kako jih uporabljamo. Vsebujejo več vrtečih se diskov, ki sčasoma začnejo odpovedovati postopoma. Čim opazimo, da do določenih dokumentov na prenosniku ne moremo več dostopati, je čas, da razmislimo o menjavi diska, saj bodo kmalu postale še tiste datoteke, ki so zaenkrat dosegljive. HDD diski so cenejši in preprosti za uporabo.
 


Pri SSD diskih branje in zapisovanje podatkov poteka na drugačen način, kot pri zgoraj omenjenih – takšen način je hitrejši in veliko bolj napreden ter dovršen, je pa v primerjavi s HDD diski dražji. Za uporabnike, ki od svojega računalnika zahtevajo višje hitrosti, svetujemo nakup SSD diska, kar še posebej velja za tiste, ki ste navdušeni igralci računalniških iger, saj igra vrsta diska pri teh izredno pomemben dejavnik.

Grafična kartica

V kolikor niste velik ljubitelj računalniških iger ali ustvarjalec 3D umetnin in posnetkov z visoko resolucijo, je integrirana grafična kartica popolnoma dovolj. Uporabnik, ki se ukvarja z zgornjimi dejavnostmi, obvezno potrebuje grafični procesor AMD ali Nvidia.

Operacijski sistem

Velika bitka se bije med dvema največjima operacijskima sistemoma, Windows in Mac OS X, in s kratkim pregledom bomo pregledali prednosti in slabosti vsakega. Windows je najbolj fleksibilen operacijski sistem, ki dosega cenovno lestvico od 150 do več tisoč evrov. Windows 10, najnovejša različica sistema, ponuja pestro število izboljšav v primerjavi s številkama 7 in 8, še vedno pa je bolj dovzeten za računalniške viruse, saj so uporabniki zaradi velike pokritosti bolj na udaru, kar pomeni, da je Mac OS imun na zle datoteke, le pogostost targetiranja je manjša. Mac OS funkcionira bolje z drugimi Applovimi proizvodi in je za uporabnika prijaznejši ter lažje obvladljiv, hkrati pa je za kupca dražji. Medtem, ko je Windows operacijski sistem boljša izbira za ljubitelje igric in tiste, ki si radi zagotovijo širšo izbiro naprav, pa novejši Mac produkti redko pridejo z CD/DVD vmesniki in drugimi priključki.

Več kot 80 % dnevno poslane elektronske pošte spada pod vsiljeno pošto.

Ločljivost zaslona

Ločljivost zaslona predstavlja delovno površino zaslona, ki je merjena v zaslonskih pikah. Na modernih prenosnikih prevladujejo širokokotni zasloni z razmerjem stranic 16:9, temu so primerne tudi njihove ločljivosti. Najbolj razširjeno razmerje pik je 1366 x 768, za tiste najdražje in največje primerke pa uporabljamo ločljivost 1920 x 1080.

Kot študenti smo verjetno vsi kdaj pa kdaj prenosnik uporabili kot vzglavnik, ko nas je kar naenkrat med tipkanjem seminarske naloge sredi noči zmanjkalo, kajne?

Zaslon na dotik

Računalniki s to zmogljivostjo so dražji, imajo krajšo življenjsko dobo baterije, so težji, imajo slabše vidne kote, po drugi strani pa ponujajo boljšo in kvalitetnejšo interakcijo z uporabnikom, so hitrejši in enostavnejši za uporabo. Prenosniki 2 v 1 uporabniku tako ponujajo dva načina uporabe, v katerem pri enem uporabljamo miško in tipkovnico, pri drugem, tabličnem načinu, pa se poslužujemo občutljivega ekrana. Ponudbo lahko preverite tukaj.

Zaključek

Ne glede na to, kakšen računalnik boste izbrali, poskrbite, da ga boste med prenašanjem iz enega na drug konec, vedno nosili v zaščitni torbi za prenosnik, ki bo poskrbela, da bo poškodb manj in da se efektivnost računalnika počasneje zmanjša.

Cached: Tue, 23 Apr 2024 13:40:07 GMT