Dodatni popust velja samo danes in je že obračunan v ceni.

Kategorije Filtri Izberi kategorijo

Naše trgovine so do nadaljnjega zopet zaprte. Naša spletna trgovina je odprta 24 ur, nakup je hiter in enostaven. Ponujamo vam: video svetovanje za pomoč pri nakupih, lastno dostavo in 10 prevzemnih točk  Več informacij tukaj >>

Zapri
0 0
0
Big Bang Info Kako izbrati? [KAKO IZBRATI] pravo klimatsko napravo?
Kako izbrati?

[KAKO IZBRATI] pravo klimatsko napravo?

Seznam vseh člankov
01.08.2017.

»Drugo leto si jo pa res kupim!« ste si zatrjevali lani konec septembra, ko ste se, prilepljeni na usnjeno sofo, hladili s pahljačo iz časopisa in razmišljali o klimi. Ne dovolite si ponoviti iste napake. Letošnje poletje poskrbite, da bo vaš dom prijeten in bo predstavljal pravo zatočišče pred soparo, ki še prihaja.

Kdo potrebuje klimatsko napravo?

Za človeško delovanje tako na osebnem kot na poslovnem področju je pomembno, da se prijetno in udobno počutimo, in poleti k temu bistveno pripomore dobra klimatska naprava, ki poskrbi za prave temperature in vlažnost prostora ter nam omogoči učinkovito funkcioniranje. Nekateri od nas težje prenašamo mraz, spet drugi ne morejo živeti v vročini, a vseeno smo mnenja, da je mraz veliko lažje prebavljiv. Pozimi se toplo oblečemo, uživamo v mehkih volnenih oblačilih, poleti pa več od oblačil ne moremo sleči. In ko enkrat ostanemo goli, se lahko le stuširamo, preoblečemo, stuširamo, preoblečemo ... In ponovimo vajo, morda tudi desetkrat dnevno. Najhuje pa je zavedanje, da zaradi globalnega segrevanja pričakujemo poslabšanje stanja in vsako leto bo vročina težje padla na naše vsakodnevno delovanje. Tudi v delovnih in poslovnih prostorih brez klime je delovni učinek zaposlenih manjši, saj hitro postanejo nerazpoloženi, zoprni, utrujeni, zaspani. Predstavljajte si poslovni prostor brez klime – se vam zdi, da bi se stranke rade volje vračale k vam, če bi vedele, da je v notranjosti še bolj vroče od zunanjih temperatur?


Najvišja dovoljena temperatura v delovnem prostoru je 28oC. Delovna učinkovitost zaposlenih se v vročini in sopari zniža za kar 30 in več odstotkov.

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni na naslednje postavke:

  • VELIKOST IN MOČ
  • VRSTA KLIME
  • INVERTNI MOTOR
  • ZNAMKA

Velikost in moč klimatske naprave

Velikost in moč klimatske naprave, za katero se boste odločili, je odvisna od velikosti prostora in svetlobe, ki pronica skozi okno. Svetlejše sobe, kamor sonce sveti večji del dneva, potrebujejo večjo in močnejšo napravo od tistih na senčni strani objekta. Prav tako je ključno, koliko prostorov želite ohladiti – ali so med prostori vrata in vam je pomembna zgolj ena soba, ali si želite, da mrzel zrak kroži po celotnem stanovanju? Ali bi klimo uporabljali v kuhinji, kjer je vročina vedno višja in boste zato potrebovali zmogljivejšo napravo? Pomemben je tudi podatek, koliko ljudi prebiva v stanovanju, saj več jih je, težje bo shladiti prostor. Moč klime in hlajenja prostora naj bo odvisna od površine prostora, to pa izračunamo po enostavni formuli, ki okvirno velja za prostore, visoke 2,50 m: Površina prostora m2 x 70 = W Površina oken na sončni strani m2 x 30 = W Število prisotnih oseb x 100 = W Seštevek moči dodatnih izvorov toplote v W x 1 = W (1 kW = 1000 W)

V trgovinah Big Bang smo moč klim razdelili na več kategorij: do 2,5 kW, do 3,5 kW, do 4,5 kW in več kot 4,5 kW. Katero potrebujete za vaš dom? Glasnost klimatske naprave je izražena v dB (decibelih).

Vrsta klimatske naprave

Prenosne klime

Poznamo dve vrsti klim: prenosno in montažno. Prenosne so primerne za domove, kjer okna, cevi in druge inštalacije preprečujejo vgradnjo montažne klime. V primerjavi s stacionarno te porabljajo več energije in ohladijo manj prostora, kot druge. Na splošno so glasnejše in včasih tudi težke za prenašanje, še posebej, ko so napolnjene z odpadno vodo.

Montažne klime

Montažna klima je elegantna rešitev, ki postaja vedno pogosteje prva izbira pri kupcih, ki si zaželijo ohladitve. Razdeljena je na dve enoti – notranjo in zunanjo, kjer je prva manj glasna oz. skoraj popolnoma tiha, druga pa oddaja blag nenaporen zvok. Takšne klimatske naprave so dražje in zanje se svetuje profesionalna montaža, saj so kljub enostavnemu izgledu težje za nastavljanje. Ne glede na ceno so v vsakem primeru takšne klime najbolj prikladne, ko želite ohladiti večji prostor na efektiven in varčevalen način. Notranje enote montažne klime so lahko nameščene na različnih mestih in so temu primerno tudi oblikovane, zato poznamo stenske (najbolj priljubljene), stropne in talne klime, ki so, podobno kot radiatorji, montirane pri tleh ob steni. Invertni motor Prednost klimatskih naprav z invertnim motorjem je v tem, da pri naprednih klimah zunanja enota v primerjavi s starejšimi modeli prilagaja moč po potrebi. Kompresor namreč deluje na različnih stopnjah moči, kar pomeni nižjo porabo električne energije. V nasprotju s klimami z invertnim motorjem druge naprave obratujejo ali pa ne obratujejo, kar pomeni, da je kompresor neprestano vključen ali izklopljen in ne more delati s polovično močjo.


Izkoristek klimatske naprave nam pove, koliko več energije dobimo iz klimatske naprave glede na porabljeno električno energijo. Pri hlajenju je izražen s kratico EER, pri ogrevanju pa z COP; naprave, ki imajo koeficient višji od 3,2 in COP višji od 3,6, spadajo v A energijski razred naprav. Invertne klime imajo tako boljši izkoristek in posledično porabijo manj električne energije.

Znamka klimatske naprave

Znamka klimatske naprave je pomemben faktor, po katerem se boste odločali pri nakupu. MITSUBISHI Podjetje Mitsubishi Electric je globalno znano tehnološko podjetje, ki proizvaja izredno kvalitetne klimatske naprave. Znane so po manjših tako notranjih kot zunanjih enotah montažnih klim, njihov klimatski sistem pa obsega moči, ki bodo zadovoljile vsak stanovanjski prostor (njihove najdražje klime namreč zajemajo kar 8,1 kW moči). V zadnje modele so vključili Wi-Fi kontrolni sistem, ki omogoča, da se povežete s svojim pametnim telefonom in napravo upravljate kar iz daljave. LG Življenje je dobro. Life's Good. LG. V podjetju so poskrbeli za napredek in v svoje naprave vpeljali mikro funkcijo čiščenja filtra z 3M tehnologijo, zaščito filtra pred prahom in funkcijo avtomatskega čiščenja. Tudi njim so dodali Wi-Fi povezavo s pametnimi telefoni in poskrbeli, da klimatska naprava sama zazna porabo energije ter se temu primerno tudi prilagodi. Medtem, ko je Mitsubishi razvil napravo z 8,1 kW moči, je LG šel korak dlje – razvili so klimo z močjo 9 kW, ki zahteva točno tisto, kar od popolne klime zahtevate: aktivno kontrolo energije, različne filtre, enostavno čiščenje. PANASONIC Panasonic je v svoje klimatske naprave uvedel sistem nano-G tehnologije, ki deluje na bakterije in viruse z namenom izboljšanja prostora, v katerem živimo. Pri tem ne uporablja kemikalij, zato je primeren tudi za ljudi, ki so nanje občutljivi, in za otroke. V naprave so pri Panasonicu dodali tudi funkcijo za odstranjevanje neprijetnega vonja, sistem za lažje čiščenje naprave, antibakterijski filter in iAuto-X sistem, ki pripomore k bolj efektivnemu hlajenju. SAMSUNG Podjetje Samsung je eno od najhitreje rastočih podjetij na področju klimatskih naprav. Rezultat hitrega širjenja trga so novi modeli klim, ki jih krasi upravljanje preko mobilnega telefona, virus doctor, ki čisti zrak in nevtralizira nečistoče v njem, večji doseg izpihanega zraku, večja površina filtra na zgornji strani naprave, tiha notranja enota ter večletna garancija na kompresor.

Se bojite, da bi se pod klimo prehladili oz. bi vas hitro začela boleti glava? Pri podjetju Samsung so razvili klimatsko napravo, ki ne spušča neprijetnega vetra, temveč zrak iz nje prši in posledično deluje na način brezvetrja, ki ustvarja prijeten občutek. Klima Wind Free.

 

BEKO Bekove klimatske naprave varčujejo z energijo in posledično z vašim denarjem, vsebujejo aktivni karbonski in antibakterijski filter, med uporabo so tihe in ne motijo okolice, razvlažujejo zrak in poskrbijo, da se boste v prostoru počutili prijetno ter udobno.

Kaj je vlažnost zraka? Absolutna vlažnost zraka je količina vlage v gramih na kubični meter prostora, relativna vlažnost zraka pa pove, koliko vode zrak sprejme, dokler ne pride do njegove prenasičenosti. Klima pri hlajenju poskrbi za razvlaževanje zraka in vpliva na relativno vlažnost, zaradi česar se pojavi občutek, da je zrak bolj suh.

Pri nakupu katerekoli klimatske naprave v trgovinah Big Bang bodo naši strokovnjaki poskrbeli tudi za kvalitetno in varno montažo – KLIME.
 

 

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.