Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Računalništvo 5 načinov, kako pospešiti vaš WiFi
Računalništvo

5 načinov, kako pospešiti vaš WiFi

Seznam vseh člankov
07.07.2021.

Ko govorimo o udobju pri uporabi tehnologije, ne moremo mimo povezovanja brez žic.  Z večjimi količinami podatkov (fotografije z izleta, videi smučanja...) postajamo zahtevnejši pri hitrostih prenašanja. Kako torej pospešiti naš WiFi signal za hitro in brezskrbno prenašanje?

Ko govorimo o udobju pri uporabi tehnologije, ne moremo mimo povezovanja brez žic.  Z večjimi količinami podatkov (fotografije z izleta, videi smučanja...) postajamo zahtevnejši pri hitrostih prenašanja. Ker nas je vedno več, ki uporabljamo naprave brezžično, so postali manj zmogljivi usmerjevalniki trn v peti večine uporabnikov. Običajno ne zmorejo prenosa vseh podatkov, se ustavijo in do ponovnega zagona ni prenosa. Glede na pričakovano število povezanih naprav, ko se v EU pričakuje 5 – 6 povezanih naprav na uporabnika, bo zmogljiv usmerjevalnik postal center vašega doma. Na tem področju pa je proizvajalec  Linksys še vedno vodilni v ponudbi zanesljivih, hitrih in varnih usmerjevalnikov.

Z vas smo pripravili 5 načinov, kako lahko pospešite vaš WiFi signal.

1. Izberite najboljše mesto za svoj usmerjevalnik

Niso vsa mesta enako primerna za vaš usmerjevalnik. Za začetek se izogibajte postavljanju usmerjevalnika blizu kovinskih predmetov in naprav, ki oddajajo elektromagnetne valove. Kovina je velika motilka signala WiFi in njena prisotnost blizu usmerjevalnika lahko zlahka ustvari veliko mrtvo cono.

 

Tudi drugi materiali, vključno s steklom, lesom, plastiko, peno in kartonom, lahko  motijo WiFi signal, vendar manj kot kovinski predmeti. Upoštevajte, da številne zgradbe za namestitev ivernih plošč uporabljajo kovinske čepe, zato bi bila usmerjevalnik blizu njih slaba ideja.

Strogo gledano vsi gospodinjski aparati do neke mere oddajajo elektromagnetne valove, tudi fluorescentne žarnice, mikserji in električne britvice. Največje proizvajalce elektromagnetnih valov ponavadi najdemo v kuhinji, vključujejo pa štedilnike, mikrovalovne pečice in pomivalne stroje.

Drugi problematični aparati so pralni in sušilni stroji, televizorji, brezžični telefoni in grelniki. Če imate katero od teh naprav doma, naj bo usmerjevalnik WiFi čim dlje od njih, da povečate WiFi signal.

 

Usmerjevalci oddajajo signale v vse smeri, ne samo vodoravno. Če je usmerjevalnik na tleh, je sposobnost oddajanja močnih signalov močno omejena. Iz istega razloga bi morali ljudje, ki živijo v večnadstropnih hišah, usmerjevalnik vedno imeti blizu stropa v pritličju. Tako bo tudi drugo nadstropje neprekinjeno pokrito.

počasen wifi, wifi signal, wi-fi signal, kako pospešiti wifi, linksys usmerjevalniki, wifi ojačevalniki, wi fi ojačevalci

2. Naj bo vaš usmerjevalnik posodobljen

Če spremljate novice, ste slišali za naraščajoče število obsežnih napadov zlonamerne programske opreme, ki vsako leto napade milijone podjetij in posameznikov. Številni od teh napadov ne bi bili mogoči, če bi posodabljali usmerjevalnike. Ko zlonamerna programska oprema okuži usmerjevalnik, lahko ukrade pasovno širino in se po omrežju razširi na druge naprave.

 

Toda tudi brez prisotnosti nevarne programske opreme so usmerjevalniki s staro vdelano programsko opremo slabši od usmerjevalnikov, ki so pravilno posodobljeni.

 

Če želite preveriti, ali vaš usmerjevalnik uporablja najnovejšo vdelano programsko opremo, ki je na voljo:

 • V računalniku ali mobilni napravi zaženite spletni brskalnik in se povežite z omrežjem usmerjevalnika.
 • V spletni brskalnik vnesite naslov IP usmerjevalnika.
 • Če ne veste, kateri je naslov IP, preverite, ali je nekje na usmerjevalniku informacijska nalepka.
 • Prijavite se z skrbniškim uporabniškim imenom in geslom.
 • Če ne veste, katero je pravo skrbniško geslo, si oglejte nalepko s podatki na dnu ali na zadnji strani usmerjevalnika.
 • Izberite možnost, imenovano Firmware Update ali Router Update.
 • Ker obstaja veliko različnih usmerjevalnikov, boste morda morali pobrskati med naborom usmerjevalnikov.
 • Počakajte, da usmerjevalnik najde in namesti najnovejšo vdelano programsko opremo.
 • Nikoli ne prekinjajte posodobitve. Če traja dolgo časa in se zdi, da se usmerjevalnik ne odziva, mu dajte še nekaj minut, preden usmerjevalnika izključite iz omrežja in ga znova vklopite.

3. Odženite »WiFi pijavke«

Šifriran, z geslom zaščiten WiFi je danes nujen. Zdaj, ko se več ljudi, kot kadarkoli prej, zanaša na WiFi, je iskanja odprtih, hitrih in predvsem zastonj WiFi omrežji ogromno. Ne mislite, da vaši sosedje ne bodo uporabljali vašega omrežja WiFi samo zato, ker imajo svojega - ga bodo.

 

Zaklenite WiFi in ga zaščitite z močnim geslom, ki ga ni mogoče zlahka uganiti. Močno geslo mora:

 • Vključite kombinacijo velikih in malih črk, simbolov in številk.
 • Ne uporabljajte pogostih gesel, na primer 123456, qwerty itd.
 • Prepričajte se, da je geslo dolgo vsaj 8 znakov. Kratka gesla je mogoče zlahka uganiti.
 • V geslo ne vključite nobenih osebnih podatkov, kot so vaše ime, ime vašega ljubljenčka ali vaša telefonska številka.
 • Uporabite edinstveno geslo in ga ne pišite na list papirja. Če se tega ne morete spomniti, uporabite upravitelja gesel.
 •  

4. Kupite WiFi ojačevalnik in preklopite na 5 GHz

WiFi ojačevalniki so razmeroma preproste naprave, ki vzamejo obstoječi signal iz vašega usmerjevalnika WiFi in ga znova oddajajo kot novo omrežje. To novo omrežje je le podaljšek vašega glavnega omrežja in vsi podatki, ki gredo skozi njega, gredo tudi skozi glavno omrežje.

 

Dober ojačevalnik stane manj kot 100 evrov, v nekaj minutah pa ga lahko namesti vsak, saj postopek namestitve običajno vključuje le pritisk gumba WPS.  LINKSYS RE6700-EG SIGN je odličen primer ojačevalnika. Omogoča tudi povezovanje žičnih naprav v brezžično omrežje in varno in hitro brezžično povezavo s hitrostjo do 1200 Mb/s. Na napravo lahko tudi priključite aktivne zvočnike ali ojačevalec in brezžično predvajate glasbo iz pametnega telefona ali tabličnega računalnika.

 

Brezžična frekvenca 5 GHz zagotavlja hitrejše prenose podatkov na krajših razdaljah in je običajno veliko manj zasedena kot 2,4 GHz brezžična frekvenca. Če vaš usmerjevalnik to podpira, razmislite o preklopu nanj za takojšnje povečanje hitrosti kratkega dosega.

5. Izmerite zmogljivost žičnega interneta

Če ste brez uspeha preizkusili zgoraj opisane nasvete za izboljšanje zmogljivosti brezžičnega interneta, je čas, da izmerite zmogljivost kabelskega interneta. Za to potrebujete Ethernet kabel in prenosni ali namizni računalnik z Ethernet vrati.

 • En konec kabla Ethernet priključite na modem.
 • Drugi konec povežite s prenosnikom ali namiznim računalnikom.
 • V spletnem brskalniku odprite naslednji naslov: https://www.speedtest.net/.
 • Kliknite gumb GO, da izmerite zmogljivost kabelskega interneta.
 • Rezultate primerjajte s hitrostmi, ki jih oglašuje vaš ponudnik internetnih storitev.

 

Priporočamo, da večkrat ponovite preizkus zmogljivosti žičnega interneta, najbolje ob različnih urah dneva. Ko se prepričate, da je kriv vaš ponudnik internetnih storitev, mu pošljite rezultate testov in jih prosite, naj odpravijo težavo. Če jim to ne uspe, je verjetno čas, da preklopite na drugega ponudnika internetnih storitev, saj vam niti najboljši nasveti, kako povečati WiFi signal, žal ne bodo pomagali.

 

Če noben od nasvetov za vas ne bo deloval, priporočamo, da se odločite za nov usmerjevalnik. Za vas smo pripravili nekaj Linksys usmerjevalnikov, s katerimi boste nedvomno imeli močno in stabilno WiFi povezavo.

 

Enostaven za postavitev in zasnovan tako, da se prilega kjerkoli, v nekaj minutah pa prinaša ultra hiter, polno močan mrežni WiFi. Z inteligentno tehnologijo Mesh™ in elegantnim, modularnim dizajnom, je Wi-Fi sistem Velop mesh prava rešitev za vsak dom. Vsako vozlišče Velop ima lepo, kompaktno obliko, ki se usklajuje z vsakim domačim stilom in dekorjem. Več vozlišč deluje skupaj kot sistem, tako da, ko se potrebe vašega WiFi razširijo, preprosto dodajte več vozlišč in barv za izmenjavo, da se uskladite z vašim domačim stilom. Procesor: Qualcomm IPQ4018 (710 MHz, 4 cores) Flash: 256 Mb Ram: 256 Mb

 

Napolnjen z delovno energijo. Zasnovan za inovacije.

Najhitrejši 1.8 GHz procesor na tržišču.

Najhitrejša pasovna širina kateregakoli usmerjevalnika - 5 GHz, s tehnologijo Tri-Stream 160.

V ta namen rezerviran DFS, tehnologija MU-MIMO in odprtokodna strojno-programska oprema.

 

Zdaj lahko vsak dom uživa v moči tehnologije WiFi 5. WiFi 5 usmerjevalnik Linksys AC1000 ponuja dvojno hitrost, doseg in varnost za vse vaše omrežne potrebe. S hitrostjo do 2,3x hitrejšo od WiFi 4 boste lahko hitro pretakali HD sliko, pregledovali e-pošto, uživali v igrah, brskali po spletu in klepetali. S svojim namenskim pasom 2,4 GHz in 5 GHz AC1000 Dual-Band WiFi 5 Router podvoji pasovno širino, ki maksimizira pretok, pri tem pa omeji interferenco na minimum. Rezultat je stabilna in zanesljiva povezava v vseh vaših napravah.

 

Usmerjevalnik je primeren za domače okolje, za varno žično in brezžično povezavo v internet. Zagotavlja brezžične hitrosti do 300 Mb/s in enostavno nastavitev in upravljanje z omrežjem. Odlikuje ga dober domet, starševski nadzor in ločeno omrežje za goste.

 

Linksys MR9600 je super zmogljiv dvopasovni usmerjevalnik WiFi 6, kot nalašč za tiste, ki želijo resnične vrtoglave hitrosti, več dosega in čisto igralno moč po celotnem domu. Poganja ga Linksys Intelligent Mesh™ tehnologija in 6 Gbps hitrosti, je 4-krat hitrejši od usmerjevalnikov WiFi 5, odpravlja mrtve cone in izolira vaše omrežje, da odpravi motnje. Če se vaše potrebe spremenijo in želite razviti svoje omrežje, se ta usmerjevalni sistem v prihodnosti razširi z dodajanjem izdelkov, ki so združljivi z Linkys mesh. MR9600 je tako enostavno nastaviti z aplikacijo Linksys, da boste v nekaj minutah brez težav pretakalitudi 8K video vsebine.

 

Vse te izvrstne naprave pa lahko osvojite tudi v naši Veliki nagradni igri! Velika nagradna igra je edinstvena priložnost, v sklopu katere bomo dvema srečnežema opremili dom z izdelki v vrednosti 5.000 €, zraven pa bomo podarili tudi več manjših nagrad. Vsaka stranka, ki bo opravila nakup nad 100 € se bo uvrstila v žreb za nagrade (100 € nakupa pomeni ena srečka za sodelovanje, za člane našega Kluba Big Bang pa 100 € pomeni dve srečki za sodelovanje).

Velika nagradna igra bo potekala od 16. junija do 15. avgusta, v tem času pa bomo izvedli dva žreba.

 

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.