Zakaj so pralni stroji z invertnim motorjem tišji, energijsko bolj učinkoviti in kako pravzaprav sploh delujejo?

Kako pralni stroj sploh deluje?
Primerjava invertni in običajni motor

Da bi lahko razumeli delovanje invertnega motorja pri pralnem stroju, je potrebno razumeti, kako pralni stroji sploh delujejo. Med pranjem motor pralnega stroja vrti boben, s čimer v kombinaciji s pralnim sredstvom iz oblačil odstrani umazanijo. Klasični motor to počne s pomočjo ogljikovih krtačk, ki omogčajo vrtenje motorja, ta pa preko jermena poganja boben.

Kakšna je razlika med navadnim in invertnim motorjem?

Invertni motorji namesto ogljikovih krtačk uporablja magnetno polje. Znotraj motorja ni ogljikovih krtačk zaradi česar ne prihaja do trenja oziroma kontakta med vrtenjem. To omogoča bolj učinkovit zagon vrtenja in ustavljanje motorja. Manj trenja pomeni manj hrupa, manj obrabe ter posledično daljšo življenjsko dobo in nižjo porabo električne energije.

Invertni motor sicer ni nova tehnologija pralnih strojev, je pa v zadnjem obdobju vedno bolj razširjena, predvsem pa postaja vedno bolj cenovno dostopna.

Pri običajnih motorjih se med vrtenjem zaradi trenja ogljikovih krtačk motor tudi segreva. Zato se mora med samim pranjem večkrat ustaviti, da zamenja smer vrtenja ter da se ohladi na ponovno delovno temperaturo. Seveda se vse to dogaja v samem procesu pranja, zato tega uporabnik ne opazi. Inverterski motor se na drugi strani ne pregreva, izkoristek vrtenja bobna pa je lahko tudi do 95 % (medtem ko je pri običajnih motorjih zgolj okrog 70 %). Čas povprečnega pranja je tako med inverterskim in običajnim motorjem lahko kar 25 % krajši. Zaradi česara je opazna razlika pri energetski učinkovitosti. Vir: Electrolux

Tehnologija invertnih motorjev

Glavne značilnosti inverter motorjev

Pametne in tehnološko dovršene rešitve brezkrtačnih motorjev za proizvajanje energije uporabljajo magnete. Zaradi te inovativne rešitve zagotavljajo zelo tiho delovanje, izboljšajo učinkovitost pranja, so izjemno vzdržljivi in energetsko učinkoviti.

  • Občutno tišje delovanje naprave 
  • Daljša življenjska doba motorja
  • Nižja poraba električne energije 

Katere naprave vse uporabljajo invertne motorje?Primerjava navadnega in invertnega motorja

V zadnjem obdobju se tehnologija inverter vse pogosteje vgrajuje v hladilnike, pralne in sušilne stroje, pomivalne stroje, že dlje časa pa poznamo zmogljive klimatske naprave in naprave za hlajenje, ki za še bolj učinkovito delovanje uporabljajo inverterske motorje.

Seveda ima vsak proizvajalec, pa naj si bo to Gorenje, ElectroluxBeko, Bosch, Samsung, LGSiemens, Miele in ostali, pri svojih različicah določene specifike, v sami osnovi pa je bistvo invertnih motorjev enako – delovanje motorja brez ogljivkovih krtačk in brez trenja. Ker pa se na spletu in v fizičnih trgovinah pojavlja tudi več vrst imena omenjene tehnologije, vam pripisujemo še nekaj možnih različic, s katerimi lahko naslovite vprašanje na prodajalce ali spletne forume. Za eno tehnologijo poznamo tako več sopomenk;

  • Invertni motor
  • Invert motor
  • Inverterski motor
  • Motor z inverterjem

Zakaj torej izbrati pralni stroj z invertnim motorjem? Oglejte si video, kjer vam Nejc predstavi vse lastnosti te tehnologije. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

3 komentarji

  1. Boris Objavljeno:

    DAJTE GA NO LOMIT,RES BOL DOLGO DRŽIJO TI INVENTER MOTORJI,MI SMO GA KUPILI LANI V BIG BANGU NA TRŽAŠKI IN ŠE GA DO DANES NISO “MOJSTRI” POPRAVLI,STARI PRALNI STROJ JE DELAL TIHO TA PA TAKO DA SE CELI BLOK TRESE…LP,RAZOČARAN KUPEC,KI NE KUPUJE VEČ V VAŠIH TRGOVINAH !!!

Odgovori