Išči
Big BangIzdelkiRačunalništvoTiskalniki in 3D tiskalniki

Tiskalniki in 3D tiskalniki (719)

Tiskalniki so postali nepogrešljive naprave, ki jih uporabljate doma, na delovnem mestu ali za šolanje in učenje. V čem pa se razlikujejo in kako izbrati pravega? Z veseljem vam pomagamo pri izbiri. 

2D tiskalnik/printer in 3D printer

Tiskalnik je naprava, ki sprejema besedilo in grafični izhod iz računalnika in prenaša informacije na papir. Tiskalniki se razlikujejo po velikosti, hitrosti, prefinjenosti in ceni. Na splošno se za pogostejše tiskanje ali barvno tiskanje visoke ločljivosti uporabljajo dražji tiskalniki.

Tiskalnike za osebne računalnike lahko ločimo na udarne ali neudarne tiskalnike. Zgodnji udarni tiskalniki so delovali kot samodejni pisalni stroj, s tipko, ki je za vsak natisnjen znak na papirju naredila vtisnjeno črnilo. Matrični tiskalnik, udarni tiskalnik, ki na papir udari po vrstici, je bil priljubljena poceni možnost.

Najbolj znana neudarna tiskalnika sta brizgalni in laserski tiskalnik. Brizgalni tiskalnik na papir razprši črnilo iz kartuše s črnilom, medtem ko laserski tiskalnik uporablja laserski žarek, ki se odbija od zrcala, da pritegne črnilo (imenovano toner) na izbrana področja papirja.

Skoraj vsi, ki poznajo računalnike, razumejo tudi funkcije običajnega tiskalnika ali printerja. Ta naprava, znana tudi kot 2D tiskalnik, bo na ravno površino, kot je list papirja, tiskala katero koli sliko ali besedilo, ki se vnese v sistem za tiskanje.

3D printer ali tiskalnik je nekaj povsem drugega. Mnogi strokovnjaki, zaradi zmede, ki jo povzroča med tistimi, ki poznajo običajne tiskalnike, ne pa tudi 3D tiskalnikov, predlagajo celo zamenjavo izraza tiskalnik. 3D printer ne ustvarja 3-dimenzionalnih slik na ravni površini, kot jih vidite pri mnogih vrhunskih animiranih filmih na televiziji.

Uporaba tonerjev

Ena od razlik med običajnimi ali tradicionalnimi tiskalniki in 3D tiskalniki, je uporaba tonerja ali črnila za tiskanje na papir ali podobno površino. Ker je črnilo potrebno za prenos slikovne ali besedilne datoteke v tiskano kopijo, ki je obstajala zgolj kot mehka kopija na računalniku, se mora v tiskalnik vlagati toner za laserske tiskalnike. Za 3D printer ne potrebujete črnila. 3D tiskalnik potrebuje zelo različne vrste surovin, saj na papirju ne ustvarja zgolj dvodimenzionalne predstavitve slike, temveč dejansko kopijo predmeta.

Laserski tiskalnik

Če tiskate samo besedilne dokumente – in to veliko – je laserski tiskalnik vsekakor prava izbira za vas. Laserski tiskalnik proizvajajo ostro črno-belo besedilo, nekateri pa se dobro obnesejo tudi z barvno vrsto in grafiko.

Laserski tiskalniki običajno prekašajo brizgalne v smislu hitrosti, saj črno-belo besedilo izpišejo s hitrostjo od devet do 25 strani na minuto. Druga prednost: laserski tiskalniki so bolj zanesljivi kot brizgalni tiskalniki. Laserji običajno tudi ne morejo sprejeti papirjev nenavadne velikosti, kot so 4x6 ali voščilnice. Črno-beli laserji na splošno stanejo približno toliko kot brizgalni tiskalniki srednjega cenovnega razreda.

Barvni laserski tiskalnik

Laserski tiskalniki na splošno niso primerni za tiskanje fotografij. Tudi barvni laserski tiskalnik ni namenjeni uporabi s sijajnimi foto papirji ali drugimi posebnimi papirji, kakovost fotografij pa je pogosto slaba.

Odločitev, ali boste investirali v barvni laserski tiskalnik, je v veliki meri odvisna od tega, kaj nameravate natisniti. Če želite besedilo ali grafiko natisniti na navaden papir, morate tiskati veliko in tudi hitro, je barvni laser prava izbira za vas.

Če želite barvni tiskalnik za tiskanje fotografij, kupite brizgalni tiskalnik. Na trgu je veliko dobrih, z odlično kakovostjo slike. Barvni laserski tiskalniki seveda lahko tiskajo fotografije, vendar je kakovost slike v večini primerov izrazito slabša od brizgalnega tiska.

Prenosni tiskalnik

Prenosni tiskalnik v primerjavi s tradicionalnim tiskalnikom pri delovanju uporablja črnilo ali toner, je prenosen in zato manjši ter brezžičen.

Pravzaprav ste prenosni tiskalnik gotovo videli že kdaj prej, pa se tega sploh ne zavedate. Eden izmed njih je npr. terminal za kreditne kartice. Ko vam uspe plačati s kreditno kartico, bo terminal natisnil potrdilo. Imajo jih tudi taksiji, ki z njim tiskajo račune. Obstaja še en običajen prenosni tiskalnik, ki mu spet narašča priljubljenost - polaroid. Ko fotografirate z njim, ta tudi natisne fotografijao.

Prenosni tiskalnik za tiskanje slik in dokumentov je brezžičen, ker je na njem uporabljen Bluetooth. Dokumenti se pretvorijo v obliko podatkov in preko valov prenašajo od naprave do naprave. Na trenutnem trgu je najbolj priljubljen tiskalnik HP, čedalje več pa je uživa tudi LG.

Prev
Next
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Wed, 29 May 2024 08:13:21 GMT